Son günlerde yaşadığımız deprem felaketi; yaşanılacak herhangi bir afete hazır olup olmadığımızı yeniden sorgulamamızı sağladı.
Son günlerde yaşadığımız deprem felaketi; yaşanılacak herhangi bir afete hazır olup olmadığımızı yeniden sorgulamamızı sağladı. Konuyu deprem özelinde değerlendirmek gerekirse, başta yapımızın dayanıklılığı olmak üzere, hayati önem taşıyan birçok hazırlık maddesini kendimize göre kurgulamak, gözden geçirmek ve uygulamak gerekmektedir.
Yapılması gerekenlerden biri de “Afet ve Acil Durum Çantası” hazırlamaktır. Genellikle afet ve acil durum çantasının kullanım amacı ile ilgili bazı yanlış yaklaşımlar bulunmaktadır. “Afet ve Acil Durum Çantası” acil tahliye gerektiren bir durumda kısa sürede ikamet yerini tahliye edebilmek için hazırlanmış, içinde sahibinin belli bir süre gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilecek malzemelerin olduğu çanta diye tanımlanabilir. Olası bir afet ve acil durum anında; afetin etki alanı, yarattığı hasar vb. etkenlerden dolayı kısa süre içerisinde çeşitli kurum ve kuruşlardan yardım gelemeyebilir. Bu sebepten, afet ve acil durum çantasında, temel ihtiyaçlarımızı en az 72 saat karşılayabileceğimiz miktarda malzemeler bulundurmamız yararlı olacaktır.
Afet ve Acil Durum Çantasının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Afet ve acil durum çantası ile ilgili bir diğer unsur da, çantanın kolayca taşınabilir olmasıdır. Tahliye anında, hızlı ve kontrollü hareket etmemiz gerekmektedir. Bu sebepten, afet ve acil durum çantamız; taşıyabileceğimiz ağırlık ve büyükte olmalıdır. Tercihen sırt çantası şeklindeki afet ve acil durum çantalarını taşımak daha kolay olacaktır.
Afet ve Acil Durum Çantası nereye konulmalıdır?
Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da, afet ve acil durum çantasının ev içerisinde nasıl konumlandırılacağıdır. Afet ve acil durum çantamız; tahliye esnasında kaçış yolumuz üzerinde, kolay ulaşabileceğimizi temiz ve kuru bir yere konulmalıdır. Evin çıkış kapısına yakın bir noktanın tercih edilmesi kolaylık sağlayacaktır.
Depremin ne zaman, nerede olacağını bilemediğimiz için, düzenli olarak bulunduğumuz işyeri gibi yerlerde veya aracımızda da afet ve acil durum çantası bulundurmak faydalı olacaktır.
Afet ve acil durum çantasının yerini tüm aile bireyleri bilmelidir.
Afet ve Acil Durum Çantasının İçinde Neler Olmalıdır?
- Güvenlik Gereçleri: Yedek pil, el feneri (tercihen şarj dinamolu), cep telefonları için taşınabilir şarj aletleri, düdük, iş eldiveni, baret ve ip gibi malzemeler güvenlik gereçleri
- Tıbbi Malzeme: İlk yardım çantası, ilk yardım kitapçığı, hane halkının ihtiyaç duyabileceği reçeteli ve reçetesiz ilaçlar
- Gıda: En az 3 gün yetecek şekilde depolanmış havası alınmış gıda ya da konserve gibi yiyecekler
- Su: Kişi başı günlük 2 litre içmek ve 2 litrede temizlikte kullanmak üzere toplam 72 saat için 12 litre su
- Kişisel Eşyalar: Mevsime uygun temiz giysi, ayakkabı, battaniye, yedek gözlük, lens.
Bunlara ek olarak, çadır, uyku tulumu ve mobil ocak gibi kamp malzemeleri kolaylıkla ulaşabilecek bir yerde bulundurulabilir.
- Hijyen malzemeleri: Tuvalet kâğıdı, ped, sabun, mendil, plastik torba, el antiseptiği
- Önemli Evraklar: Afet ve acil durum çantasında, ATM ‘lerin çalışmama durumuna karşı bir miktar nakit para, para bozdurma zorluğu dikkate alınarak bir miktar da bozuk para, ehliyet, pasaport ve sigorta poliçeleri gibi önemli kişisel evraklar, aile afet ve acil durum planı
- Özel Malzemeler: Bebekler için; mama, bebek bezi, biberon, ilaçlar, yedek giyecek, sahip olduğu rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar, alerjiler, ihtiyaç duyulan özel ekipman ve protezler ile doktor, aile iletişim ve adres bilgilerini kapsayan, tüm acil durum bilgilerinin yer aldığı bir kart hazırlanmalıdır.
- Yaşlılar ve engelliler için; ilaçları, sahip olduğu rahatsızlıklar, alerjiler, ihtiyaç duyulan özel ekipman ve protezler ile doktor, aile iletişim ve adres bilgilerini kapsayan tüm acil durum bilgilerinin yer aldığı bir kart hazırlanmalıdır.
- Ev hayvanları için; Veteriner bilgileri, aşı kayıtları, ilaçlar, ilk yardım malzemeleri, tasma ve sevk kayışı, ev hayvanınızın güncel bir fotoğrafı.
Afet ve Acil Durum Çantası ne sıklıkla kontrol edilmelidir?
Afet ve acil durum çantasındaki malzemelerin birçoğu son kullanma tarihi olan ürünlerden meydana gelmektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin belli sıklıkta yenilenmesi son derece önemlidir. Çanta içerisindeki malzemeleri listelemek, son kullanım tarihlerini not etmek ve belirli aralıklarla bu listeyi kontrol etmek kolaylık sağlayacaktır. Buna ilaveten, en fazla 6 ayda bir çanta içindeki malzemeler kontrol edilmelidir.
Bunun yanı sıra, çanta içindeki kıyafetlerin mevsim değişikliklerine göre değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle bebek ve çocuklar çok hızlı gelişim gösterdikleri için, afet ve acil durum çantasına konulan kıyafet ya da bebek bezi gibi ürünlerin bedenlerinin uygunluğu da belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Kullanılan ilaçlarda bir değişiklik olması halinde de, çantaya konulan ilaçlar da yeniden düzenlenmelidir.
Kaynaklar
-
https://tr.wikipedia.org/wiki/Afet_%C3%A7antas%C4%B1
-
https://www.ready.gov/kit
-
https://www.ahder.org/afet-cantasi-nasil-hazirlanir
-
https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali
-
https://magaza.akut.org.tr/urun/akut-afet-acil-durum-deprem-cantasi
-
https://www.earthquakeauthority.com/Blog/2019/How-to-Make-an-Earthquake-Emergency-Kit
-
https://www.osha.gov/earthquakes/preparedness
-
https://www.redcross.org.uk/get-help/prepare-for-emergencies/prepare-an-emergency-kit