Kurucumuz rahmetli Vehbi Koç’un “En Değerli Varlığımız İnsan Kaynağımızdır” cümlesi Arçelik’in İSG çalışmalarının merkezinde yer alıyor.
Bülent Gök / Beko Global Kıdemli İş Güvenliği Yöneticisi
Bülent Gök kimdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Çevre Mühendisliği lisans ve İşletme Yüksek Mühendisliği yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. 1997 yılından bugüne kadar Arçelik’in birçok şirketinde ve tesislerinde Çevre, Kalite Güvence, İş Sağlığı ve Güvenliği alanlarında çalışmalar yürüttü. Şu an ise Arçelik’in global faaliyetlerinden sorumlu Kıdemli İş Güvenliği Yöneticisi olarak görevine devam ediyor.
ÖZEL SEKTÖR BAKIŞIYLA 6331 VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ”
Kurucumuz rahmetli Vehbi Koç’un “En Değerli Varlığımız İnsan Kaynağımızdır” cümlesi Arçelik’in İSG çalışmalarının merkezinde yer alıyor. Dünyadaki tüm üretim tesislerimizde global ISO 45001 İSG Yönetim Sistemi belgesine sahip olarak İSG çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Global bir şirketin çalışanları olarak Türkiye’deki İSG mevzuatının birçok ülkedeki mevzuatın ilerisinde olduğunu gözlemliyoruz. 6331 sayılı İSG Kanunu’nda gerek İşveren Vekilleri gerekse İSG profesyonellerinin görev, yetki ve sorumlulukları net olarak tanımlanmış durumdadır.
İSG Kanunu’nun 4. Maddesinde İşveren Vekili yükümlülükleri arasında iş güvenliği süreçlerimizin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için her türlü tedbirin alınması maddesiyle birlikte teknolojik gelişmelerin takip edilmesi maddeleri de yer alıyor. Bu iki gereklilik İşveren Vekilleri ve İSG profesyonellerine teknolojiyi yakından takip etmesi ihtiyacını açıkça ortaya koyuyor.
Koç Topluluğu ve Arçelik’in teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, start-up ve girişimcileri destekleme stratejileri doğrultusunda olası iş kazalarını önlemek üzere birden çok firma ile birlikte fizibilite çalışmaları yürütüyoruz. Bu kapsamda çalıştığımız ve gelişimlerine katkı sağladığımız start-up ve girişimcilerin sunduğu teknolojik çözümlerin hem Türkiye’de hem de dünyadaki birçok şirkette uygulanmaya başladığını görmek gurur verici.
Meslek hayatımızın başında ‘En iyi iş güvenliği uzmanı sahadaki uzmandır’ ifadesini kullanırdık. Bugün ise ‘En iyi iş güvenliği uzmanı, teknolojik araçlar ve yapay zekâ kullanarak riskleri tespit eden ve sahada bu tehlikeleri ortadan kaldıran uzmandır’ diyoruz.
Yapay Zeka destekli program ve kameralar ile sahada 7/24 risk analizi yapabilen sistemler sayesinde güvensiz hareketlerin sayısının oldukça azaldığını ve özellikle İSG risk analizlerinin etkinliğinin arttığını gözlemliyoruz.
Yaptığımız incelemeler sonucunda, sıkça karşılaştığımız iş kazalarından biri olan Endüstriyel İstifleme Ekipmanları ile yaya etkileşimi kazalarını önlemek amacıyla, Üretim Teknolojileri ekiplerimiz ve bir start-up iş birliğiyle “Forklift ve Elektrikli Transpalet Kazaları Önleme Projesi’ni” hayata geçirdik.
Forklift & Elektrikli Transpalet – Yaya Güvenlik Sistemleri, özellikle kör noktalar veya yoğun ekipman ve yaya trafiği olan alanlarda, operatörleri ve yayaları uyararak ve gerektiğinde ekipmanları yavaşlatıp durdurarak iş kazalarını önlemek amacıyla tasarlandı. Bu güvenlik sistemleri, güvenlik ekipmanlarıyla donatılmış araçlar ve tag taşıyan yayaların bulunduğu ortamlarda iş kazalarını etkin bir şekilde önlüyor.
Avrupa Birliği İSG Ajansı’nda yapay zekâ konusunda yaptığımız öncü çalışmalarımızı, ILO, WHO gibi dünyanın sayılı kuruluşları ile çeşitli sektörlerdeki resmi ve özel sektör kurumlarının yetkilileriyle paylaştık.
Türkiye’de ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirdiğimiz “Güvenlik Kültürünü Yaşam Biçimine Dönüştürüyoruz” projesiyle çalışmalarımızı birçok üniversitede düzenlenen sempozyumlarda gelecekteki potansiyel çalışma arkadaşlarımızla paylaşma imkânı bulduk. Özellikle üniversite öğrencileri ve teknik meslek lisesi öğrencileri yapay zeka ve dijitalleşme projelerimize yoğun ilgi gösteriyor.
Bir diğer projemiz ise Saha İşbaşı Eğitimlerinin dijital versiyonlarının hazırlanması ve çalışanlarımızın interaktif olarak kullanımına açılmasını kapsıyor. İş Güvenliği ve Eğitim departmanlarımızın koordinasyonunda işletme ve depo yetkililerimiz ile birlikte hazırladığımız eğitimlerimiz dünyada benzer makine ve operasyonlarda çalışan tüm saha çalışanlarımız için hazırlandı. Bu eğitimler hazırlarken hem operasyon planları, talimat ve prosedürler hem de geçmiş iş kazaları ve “ramak kala olayları” incelenerek tailor-made (terzi usulü) eğitimler oluşturuldu. İçerikte sistemin içerisinde yer alan güvensiz hareket ve durumlara yönelik soruların yer alması, çalışanlarımızın İSG açısından farkındalığını artırırken bilgi seviyesi ve eğitimin etkinliğinin ölçülmesine de katkı sağlıyor. Öte yandan, sistemin kolay bir şekilde revize edilebilir olması hem kâğıt sarfiyatını önleyerek sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor hem de bilginin sürekli olarak güncel kalmasına imkân veriyor.
İSG Çalışmalarımız gerek merkezi gerekse işletmedeki ilgili yetkililerimiz ve tüm çalışanlarımızı temsil etmekte olan sendika temsilcilerimizin katıldıkları İSG Kurul Toplantılarımızda düzenli olarak izleniyor ve Üst Yönetimimiz tarafından da yakından takip ediliyor.
Arçelik’in prosedürlerine ek olarak Sürüş Güvenliği, Değişim Yönetimi, Acil Durumların Yönetimi başlıklarındaki Koç Holding İSG Standartları da İSG çalışmalarımıza önemli katkılar sunuyor.
Şirketimizin “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla Sıfır İş Kazası ve Sıfır Meslek Hastalığı hedefimiz doğrultusunda tüm çalışanlarımız ve ilgili paydaşlarımızın katılımı ile çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.